logo list doradjen
Prote Bakovića broj 4, 71000 Sarajevo
tel. 033 440 700 / 061 170 230

Ismet Ajanović

Ismet Ajanovic webRođen je 1922. godine u Rogatici. Najprije je od oca naučio pekarski zanat. Posao pekara jedno je vrijeme radio, sve dok ga nije zbog zdravlja zamijenio kafedžijskim. I u penziju je otišao kao kafedžija u čuvenoj kafani “Bosna“, u Đulaginoj čikmi, u blizi ni Begove džamije.

Slikanjem se počeo baviti  sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zvuči nevjerovatno, ali Ismet Ajanović, sa devedeset godina, je još slikao. Eliksir života, kako sam naziva svoje stvaranje, omogućavao mu je vitalnost i u dubokoj starosti.

Njegovo ime se nalazi u imeniku Enciklopedije naivne umjetnosti Svijeta, izdate 1984. Dobitnik je više diploma, nagrada, zahvalnica sa slikarskih kolonija. Njegovi radovi se nalaze na novogodišnjim čestitkama i kalendarima. Nekoliko njegovih radova je povoljno ocjenjeno i prihvaćeno na konkursu UNICEF-a.

Njegove slike su "glumile" i u kultnom filmu Ivice Matića "Žena s krajolikom".

Preminuo je 9.1.2014.

Proživio je skoro cijeli vijek a da se nije ni s kim posvađ'o, govore ahbabi mu, što je opet jedna od mnogih nevjerovatnih činjenica vezanih za ovog nesvakidašnjeg umjetnika.

 

Neke od njegovih slika možete vidjeti u Katalogu "Galerija Ismet Ajanović" na ovom linku.